Friday, October 8, 2010

hari raya aidilfitri 2010



raya tahun ni kami amik cuti panjang.. seminggu sebelom raya + seminggu selepas raya.. tu pon kami beraya secara sederhana ajer sbb nayli kena chicken pox lak.. lagi 4 hari nak raya masa tu.. soo kami xpat lah berjalan raya sakan cuma rumah sedara mara yg paling dekat jer.. 3 buah rumah jer... yg lain kitorg habiskan dirumah.. lagipon ari hujan..

raya tahun ni gak paling banyak kontroversi.. sakitlah.. family apis pindah umah lah.. macam-macam.. anyway memang best sbb raya kampung.. huhu.. meriah ngan makanan tapi kami tak dpt snap picture banyak2.. tu jerlah yg ader utk buat kenang kenangan.. (^_^)

Thursday, July 29, 2010

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HMFD)

Penyakit HFMD adalah penyakit berjangkit yang mudah berjangkit melalui sentuhan terus daripada kes. Ia boleh menjangkiti semua golongan umur tetapi majoritinya adalah pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Tempoh inkubasi jangkitan adalah antara 3 hingga 5 hari dengan disusuli tanda-tanda utama seperti demam, sakit tekak, ruam merah dengan blister pada tapak tangan, kaki dan mulut. Kanak-kanak yang dijangkiti juga boleh mengalami tanda-tanda muntah, cirit birit serta kurang selera makan. Kanak-kanak yang sedang dijangkiti HFMD boleh menjadi punca jangkitan sehinggalah ruamnya kering.

Berikut adalah amalan yang baik yang boleh mengelakkan jangkitan dan penularan HFMD. Para Ibubapa dan pengurus pusat jagaan kanak-kanak adalah diminta untuk mengambil perhatian dan kerjasama atas perkara ini:-

a) Sentiasa mengamalkan kebersihan diri dan persekitaran yang baik. Sentiasa amal tabiat baik mencuci tangan dengan sabun sebelum makan terutamanya selepas dari ke tandas.

b) Kanak-kanak yang ada tanda-tanda jangkitan HFMD hendaklah dibawa segera berjumpa dengan doktor di klinik atau hospital yang berdekatan.

c) Kanak-kanak yang dijangkiti HFMD hendaklah dielakkan daripada dibawa ke tempat awam atau pusat jagaan kanak-kanak sehinggalah ia sembuh.

d) Para pengusaha pusat jagaan kanak-kanak adalah diminta untuk memastikan kanak-kanak yang ada tanda-tanda jangkitan HFMD di bawa segera untuk rawatan ke klinik atau hospital berdekatan serta melaporkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah yang berdekatan.

e) Kanak-kanak yang sedang dijangkiti HFMD hendaklah dielakkan daripada menghadiri pusat jagaan kanak-kanak sehinggalah kanak-kanak tersebut sembuh.

Keadaan di seluruh negara untuk jangkitan HFMD adalah terkawal dan kita yakin dengan kerjasama para ibu bapa dan juga pengusaha pusat jagaan kanak-kanak di seluruh melalui pengamalan langkah-langkah yang disarankan pada perkara 4 di atas, penularan HFMD boleh dielakkan.

Saturday, June 5, 2010

Nayli masuk ward




Pic ni diambil time nayli kena duduk ward... X mcm org sakit pon... Semua org pelik naper kami kena duduk ward..

Tp syukur alhamdulillah sbb nayli bukannyer kena tarik(sakit sawan/kancing gigi) tp cuma susah nak control nafas.. Mcm org yg tercekik n terjerut leher... Yg peliknya sampai biru bibir... Badan dia pon keras macam robot yg tersentak 2,3 kali sbb habis baterry.. Mmg buat kami panik...

Per per pon byk yg Aku belajar ms kat spital... Muka ibu2 n bapak2 yg terpancar kesedihan dan kerisauan menjaga Anak yg sakit sambil berdoa agar Anak cepat sembuh supaya dpt menjalankan kehidupan seperti biasa.. Ader juga muka penyesalan dan takut kehilangan org yg tersayang..

Mungkin kesibukan Aku di tempat kerja mejadikan Aku lupa tanggungjawab terhadap anak2... Tp ini semua kehendak allah... Kami Redha atas aper yg dah berlaku... Bukan niat nak jd cenni.. Semuanyer dah tertulis... Kalau boleh biarla Aku yg pergi dulu... Asalkan bukan org yg Aku sayang... X sanggup rasanyer nak menangis dan meratapi kehilangan... Itula kehidupan... Dunia ni sementara ajer... Aper yg Aku lalui tempo hari mcm Aku mati hidup semula... Syukur krn Allah terima doa kami...

Sunday, May 23, 2010

LonTong...

hari ni... Aku masak lontong.. Sbb arituh masa makan lontong kat laksa shack tu kami x cukup.. Hahahah.. Tu pon seb si Apis amik lontong kalau dia mkn nasik briani x der langsung dlm fikiran nak masak ni..

Tp takder sambal la.. so aku gantikan ngan kuah kacang... Dah macam raya dah... Puasa pon x lama lagi..

Ayaak puasa ganti pon x abis lagi... Yg penting raya taun ni kat tempat Aku... HoooRay... Leh tolong Mak masak.. Sbb bebudak ni dah besar... ;p


Berbalik kpd criter lontong td... Hopefully she like it.. hehe.. lenny.. mak buyong kita... Dia on the way balik.. Tp "mat delivary" aku ni tido la plak... Huhu... Yer la ujaan, mmg sedap a tido time cenni... Jimat duet... Esok Apis gaji.. Leh la plan kuar ngan Bakish ngan nayli.. Syian diorg dok umah jer weekend ni... alah... lgpon hujan, so xper.., kalau tak nnt demam lak..

nampaknyer rinih kami x dpt nak control makan aaa... kuah lemak tu... huuuu.... lemak! lemak! pergi ko dari sini... hahhahah.. yummie nyer pasal 3 kali round pon tak per... =)

Wednesday, February 10, 2010

friends






rasa seronok sangat sangat hari ni sbb dpt spent time ngan kawan kawan ofice yg sporting habis... walaupun kami dah kekeringan idea nak action... memang sempoi giler... asalnyer nak amik gambar utk dimasukkan dlm website, tapi biaserlah kami kami ni memang pantang nampak camera.. mula lah masing masing nak tunjuk bakat terpendam akhirnyer kucar kacir studio tu dibuatnyer... huhu... tapi oyen jer takder... ermmm lain kali kita amik gambar sesama ek oyen...

Sunday, February 7, 2010

the reason...


Both of you mean the world to us. We cant bear to see ourselve without you two. Having the taught of living without you two, is something unnatural to us. A promise we have made, to love each other always. Together forever is what we want...